Dit zijn wij

Over het project

Wij zijn een groep mensen – onderverdeeld in 15 huishoudens – die samen een droom aan realiseren zijn: een grote, statige en oude boerderij aan de rand van Arnhem ontwikkelen tot een duurzame woongemeenschap. Sinds de lente van 2019 wonen we er.

Over de deelnemers

Wij zijn een diverse groep en komen uit alle hoeken van Nederland. We zijn jong en oud en alles daartussen in. We zijn wetenschapper, docent, ondernemer, manager, ICT-er, muzikant, adviseur en nog veel meer. Wij delen eenzelfde visie, ambitie én energie om de wereld een beetje mooier te maken.

Kimo, Djai & Christanne

Kimo (1985) en zijn zoon Djai (2011) zijn de initiatiefnemers van Arneco. Met Christanne (1992) wonen zij als gezinnetje fijn samen in de oorspronkelijke boerderijwoning. Kimo is een open en directe verbinder. Hij houdt van drummen en zelfvoorzienendheid. Als onderzoeker verbetert hij voedselsystemen en sluit nutriëntenkringlopen; zelf gebruikt hij zijn urine als bemesting. Christanne weet veel van planten en duurzame kleding, ook vindt ze koken en bakken erg leuk. Ze heeft een milieukundige achtergrond en overweegt een carrière als docente. Djai is een boefje die gek is op mineralen en cactussen, ook leeft hij zich lekker uit bij rugby.

Sabine, Frank, Daphne & Fiona

Sabine (1987) komt uit het westen en Frank (1984) komt uit het oosten van het land. Ze ontmoetten elkaar in het midden, Wageningen, en uit die spectaculaire samenkomst zijn onder andere dochters Daphne (2015) en Fiona (2018) ontstaan. Met Arneco hopen ze hun huisje, boompje, beestje (lees: woongemeenschap, monumentale plataan en dinosaurus onder de eerste schuur) compleet te maken. Sabine is ambtenaar en Frank zit in de ICT, en dit maakt ze het meest sexy koppel van Arneco. Samen dromen ze van sociaal en dier- en milieuvriendelijk leven.

Annelies

Musicus en schrijver Annelies (1947) verruilde haar nomadenbestaan voor haar droom: wonen binnen een meergeneratie woongemeenschap met haar gitaar en piano. Daar schrijft zij liedjes en verhalen. ‘Anders’ en ‘creatief’ heeft ze hoog in het vaandel staan, nieuwsgierig en verwachtingsvol benadert zij haar omgeving en het leven. Laat de senioren ons inspireren!

Suzanne, Harmen, Juno & Tiber

Harmen (1977) en Suzanne (1983) komen uit Utrecht en hebben twee kinderen, dochter Juno (2012) en zoon Tiber (2016). Zij schrijft verhalen voor organisaties en hij is cultuurmarketeer. Ze houden van binnen (boeken, filmpjes, theater, met vrienden aan tafel of met lego en barbies op de grond) en buiten (wandelen, kamperen, roadtrippen, betrokkenheid bij wijk en wereld). Ze kijken uit naar duurzaam samenleven aan de Huissensedijk in Arnhem om hun favoriete ‘binnens’ en ‘buitens’ te kunnen combineren.

Sara, Jeroen, Kariem & Faran

Sara (1985) en Jeroen (1984) wonen in Arnhem samen met zoontjes Kariem (2016) en Faran (2019). Sara begeleidt als trajectregisseur statushouders bij hun integratie en Jeroen werkt als technisch theatermaker, industrieel klimmer en fotograaf. Op de Huissensedijk hebben ze dé plek gevonden waar energie en milieubewust wonen samengaat met sociaal samenwonen. Ze kijken erna uit deze plek mee te helpen vormgeven, en daarna te genieten van een duurzaam huis met allemaal gezellige buurmannen en -vrouwen!

Sanne & Sam

Sanne (1989) en Sam (1986) zijn PhD-onderzoekers die wonen en werk verdelen over Amsterdam, Wageningen en Leeuwarden en Arnhem. Duurzaamheid en zelfstandigheid zijn gezamenlijke drijfveren voor dit project. Sam voegt daar ‘experiment’ aan toe, want ‘het leven is een groot experiment, het liefst zonder duidelijke hypothese’. Dit uit zich in uitputtende sporten, bergen opklimmen, wildkamperen of een nacht drinken. Sanne – pragmatisch idealist en voorvechter van dierenwelzijn – voegt daar ‘optimisme’ aan toe, maar wel ‘met de juiste dosis naïviteit’.

Caco

Caco (1967) is een duizendpoot. Ze deed conservatorium, meubelvakschool en promoveerde bijna in de culturele antropologie. Omdat ze iets goeds voor de wereld wil doen, maakte ze de stap naar de NGO-wereld. Als freelancer werkt ze nu voor onder meer Amnesty, Greenpeace en De Vrolijkheid. Ook is ze productieleider bij het Arnhemse muziektheatergezelschap De Plaats. Caco wandelt veel in haar vrije tijd. Het is haar droom zelfvoorzienend te leven: eigen energie opwekken, groenten verbouwen, weinig tot geen afval produceren en samen te delen en leven.

Suzanne, Marcel, Zara & Wieke

Marcel (1976) en Suzanne (1979) combineren werk en privé in hun gezinshuis. Ze hebben twee dochters, Zara (2004) en Wieke (2009) en twee kinderen die voor langere tijd ben hen wonen. Hun motto en ideaal: ‘ieder kind moet op kunnen groeien in een gezin’. Naast het gezinshuis delen ze een voorliefde voor wandelen, fietsen, kamperen, muziek en gezelschapsspelletjes. Ze benaderen mensen met warmte en openheid en staan ’vrij en nuchter’ in het leven. Binnen Arneco hebben ze hun gezinshuis uitgebreid met 2 plekken.

Rinus

Rinus (1960) typeert zichzelf als creatief, hulpvaardig, handig, sociaal en een tikkeltje eigenzinnig. Is van beroep grafisch vormgever en zijn creativiteit is verder te bewonderen in de houten nestkastjes die hij maakte voor de huidige bewoners van de boerderij: de vleermuizen. Voor Rinus is Arneco ‘een duurzame leerschool waarbij veel te ontdekken valt over samenwerking en krachtenbundeling’. Hoera.

Piet

Piet (1952) woonde en werkte op een biologisch dynamische tuinderij in de Flevopolder en heeft een uitgesproken voorkeur voor ‘kleinschaligheid’. Naar eigen zeggen was hij toe aan een nieuwe uitdaging in zijn leven. Waarvan akte.

Nicolette

Het motto van Nicolette (1949) is ‘samen is leuker en effectiever dan alleen’. Deze gepensioneerde secretaresse uit Amstelveen is nog lang niet gestopt met werken. Als vrijwilliger is ze actief voor Stichting Gered Gereedschap en de plaatselijke vluchtelingenopvang. Verder: toegewijd oma, natuurliefhebster met een geloof in moeder aarde en verslaafd aan pure chocolade.

Esther, Paul & Elianne

Esther (1984) en Paul (1985) komen uit Groningen. Hij is een creatief coach en een trainer met een voorliefde voor techniek die duurzaamheidsadviezen geeft en doceert aan het HBO. Zij is een eigenwijze milieukundige met talenten voor het droge (shiatsumasseur) als in en onder water (zwem- en zeilles en duiken). Samen met Elianne (2018) delen ze de droom van een eigen huis te bouwen, en te delen met anderen.

Paulien

Paulien is ‘a local’. Ze komt uit Arnhem en is gek van tuinbouw. In het dagelijks leven staat ze voor de klas op een basisschool. Zelf heeft ze ook twee kinderen, maar die hebben reeds het nest verlaten. Een van haar wensen is groente en fruit te kweken op de nieuwe plek.

Arlette, Henk-Jan, Simea & Abel

Arlette (1968) en Henk-Jan (1971) komen uit Doorwerth. Zij werkt in Utrecht bij het NIP; hij is ICT-er in de zorg, geeft lichaamsgerichte psychotherapie en theaterlessen en is vader van Simea (2004) en Abel (2006). ‘Bewustzijn’ en ‘verbinding’ zijn kernwoorden voor haar, ‘natuur’ en ‘natuurlijkheid’ voor hem. Beide verheugen zich op de nieuwe vorm van samenleven (‘samen ben je meer dan alleen’) in een groene omgeving.

Moniek, Egon, Nema & Lieven

Moniek en Egon (’74/’75) zijn sociaal ondernemers uit Amsterdam. Met hun bedrijf helpen ze grote organisaties met transformeren. Samen met kinderen Lieven en Nema delen ze het motto: ‘Always look on the bright side of life!’. Zij: beschouwend, ondernemend en met yoga; hij: nieuwsgierig, even ondernemend en met een flinke scheut humor.

Pin It on Pinterest

Share This