Energie
Energiebesparing
Zowel tijdens als na de verbouwing kijken we zeer kritisch naar ons energieverbruik. Energie besparen waar mogelijk zal het credo zijn!
In de praktijk kiezen we in de bouwplannen zoveel mogelijk materialen en technologieën die ervoor zorgen dat we zo min mogelijk energie hoeven te gebruiken. We denken bijvoorbeeld aan natuurlijke isolatiematerialen, hoogwaardig isolatieglas, vraaggestuurde ventilatie, recirculatiedouches en lage temperatuurverwarming in combinatie met zonneboilers en hittepompen.
Energieopwekking
Naast het besparen van energie en materialen, zowel tijdens het bouwproces als daarna, is ons streven het gebouw volledig energieneutraal op te leveren. Dat wil zeggen dat we alle energie die wij gebruiken lokaal en hernieuwbaar willen opwekken. Hybride-panelen op de woongebouwen kunnen naast elektriciteit ook voorzien in warmteopwekking voor heet water en vloerverwarming. En wie weet kunnen we ook nog de krachten bundelen met onze buren in de wijk en zonnestroom delen.
Recycling
Recycling begint al tijdens de sloopwerkzaamheden met het hergebruiken van bakstenen, dakpannen en ander sloopmateriaal waar mogelijk.
In ons woonproject willen we ook water, nutriënten en grondstoffen zoveel mogelijk recyclen. Het liefst willen we ons afvalwatersysteem zó inrichten dat we verschillende soorten gebruikt water kunnen scheiden. Er wordt ingezet op verschillende decentrale technologieën waaronder brongescheiden toiletten (compost of vergisting) met mogelijk struviet terugwinning, zwart water fermentatie (i.c.m. GFT afval) voor productie van biogas en behandeling van grijs water via een helofytenfilter in onze eigen tuin. Daarbij willen we regenwater niet verloren laten gaan op het rioleringssysteem, maar het hergebruiken bijv. als toiletwater of irrigatiewater voor onze moestuin.
Met afvalscheiding gaan we proberen nog meer dan gebruikelijk grondstoffen te recyclen. GFT-afval zullen we composteren om die nutriënten te hergebruiken voor de groei van onze eigen groenten.
Sociaal
Omgang mens-dier
Wij kijken naar de relatie tussen mens en dier vanuit een nieuwe ethiek. Hierbij gaan we uit van de intrinsieke waarde van een dier, waarbij we stilstaan bij (de ontwikkeling van) een eigen belevingswereld. We stappen hiermee voorbij het beperkte kader van conventionele dierverzorging en omgang, en menen op die manier een hogere kwaliteit van leven voor zowel onze dieren én onszelf mogelijk te maken.
Ecologie
Biodiversiteit
Ons toekomstige thuis moet een thuis blijven voor vele soorten flora en fauna. In de tuin staan nu al monumentale bomen, er huizen vleermuizen in de spelonken van het pand, en er woont een kerkuil. We zetten ons ervoor in om de biodiversiteit op het terrein te behouden en eventueel te vergroten
Stadslandbouw en permacultuur
Op het terrein staan nu al vele soorten fruitbomen en we hebben een flinke moestuin aangelegd. We willen dit graag uitbreiden, om zo in een (groot) deel van eigen voedselbehoefte te kunnen voorzien. We putten uit de landbouwkennis van mensen uit onze eigen groep en uit principes van stadslandbouw en permacultuur.
Daarnaast willen we een educatieve voorbeeldfunctie hebben, om zo kennis over te dragen over duurzaam tuinieren.