Voor wie wil weten wat ons bezighoudt

 
Woningen te koop Huissensedijk - Arneco

Twee appartementen te koop

23-06-2022 – Op korte termijn komen twee koopwoningen vrij binnen onze woongemeenschap. Een door een verhuizing en een door overlijden van onze oudste bewoner. – Inmiddels is de termijn verstreken om je aan te melden als geïnteresseerde – 

Alleen een boerderij kopen lukt bijna niemand, deze huizenkopers doen het daarom samen

18-04-2021 – De Volkskrant portretteerde gezinnen die een boerderij-erf delen. Een goede kennismaking met de hobbels en de lusten voor mensen die ook die droom koesteren. Onze buren Sam en Sanne delen die van hen (en ons) in het artikel. En gingen op de foto voor een van de lusten, onze monumentale plataan. – Hier lees je het artikel

Arneco openingsweekend, zaterdag 31 augustus

25-07-2019 – Er wordt druk verhuisd, vakantie gevierd, gewerkt aan het terras en terrein. In de Arnhemse Koerier staat een leuk interview met twee van onze bewoners en de aankondiging van ons openingsweekend. Speciaal voor onze buren en geïnteresseerden uit de buurt, openen we de deuren op zaterdag 31 augustus (10 – 14 uur). We organiseren rondleidingen en maken graag kennis met een ieder. Meer informatie volgt wanneer het programma rond is.

De week van de oplevering

13-05-2019 – De week van de oplevering. Eén voor één krijgen de toekomstige bewoners van de Huissensedijk 32 t/m 60 deze week de sleutel van hun woning uit handen van de aannemer. En de zon schijnt! Op de foto het sleutelmoment van Sara en Jeroen en Sam en Sanne.

Onze plannen worden zichtbaar, de bouw is begonnen

11-06-2018 – Het gaat nu (zichtbaar) hard met ons project. Onze plannen krijgen gestalte en zijn vanaf de dijk goed te zien.

De fundering is klaar en de vloerdelen liggen op hun plek. De volgende stap is dat de vloerdelen aan elkaar gelijmd worden met beton. Daarna volgt de opbouw van de kalkzandsteen muren. Begin juli volgt dan de verdiepingsvloer.

D14 is de werknaam van de oude boerderijwoning. Deze woning is de afgelopen maanden door ons gestript van binnen, ter voorbereiding op de renovatie. Binnenkort beginnen we onder begeleiding van een aannemer met deze vernieuwbouw. Ja, inderdaad ‘we’. Om kosten te sparen gaan we een groot deel van deze werkzaamheden zelf uitvoeren.

Wordt vervolgd…

Let it snow

10-12-2017 – Na de laatste ALV schoot Suzanne een aantal prachtige plaatjes, Dean Martin indachtig: “And since we’ve no place to go. Let it snow, let it snow, let it snow”.

‘Verliefd op Arnhem’ komt langs op de Huissensedijk 32

15-06-2017 – Wekelijks tekent Dick Caderius van Veen voor De Gelderlander een pand met met een verleden. Harry van der Ploeg zorgt voor de historische context. Vorige eigenaar van onze plek Arie van Bergen vertelt hen over zijn florerende bedrijf vroeger (60 hectare!), over de Romeinse grens, over een lichtgranaat in de hooiberg en nog meer spannends.

Lees het artikel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Zo bouw je een ecoboerderij: stenen bikken kun je zelf, de nieuwe blog op OneWorld.nl

28-03-2017 – Voila! Zo bouw je een ecoboerderij deel 5: stenen bikken kun je zelf 🙂 Door onze bewoners Suzanne Hoeksema en Sabine Kruidhof-Akerboom.

Lees het blog

Bewaren

Bewaren

The Architect’s point of view

08-07-2016 – ORGA, het architectenbureau waarmee wij in zee zijn gegaan publiceerde onlangs een artikel op hun website over de duurzame CPO. Voor de geïnteresseerden – en dat zijn wij – is het leuk om door de bril van een architect naar een woonproject van ‘een collectief van groen denkende particulieren’ te kijken.

Lees het artikel

Interview met Omroep Gelderland

17-01-2016 – Onze voorzitter Sam Molenaar was te gast bij Omroep Gelderland en werd geïnterviewd over het project. Luister het interview hier terug.

 

Steigers weg

25-03-2019 – De pannen op blok B (de gemeenschappelijke ruimte) liggen, dus de steigers zijn vertrokken. Afgelopen weekend hebben we een begin gemaakt met het opruimen van de bouwplaats. Spoedig begint de aannemer met het grondwerk. Jeroen maakte weer een serie prachtige foto’s.

Bij de notaris

23-03-2018 – De afgelopen week hebben we (bijna) allemaal een enorme stap genomen in de richting van onze gedeelde woondroom: bij de notaris tekenden we voor het appartementsrecht van Arneco.

Ze moeten nog worden gebouwd, maar we zijn officieel al huiseigenaren. Proost!

Twee gevels en een woonhuis

25-10-2017 – Jeroen begeleidde met zijn camera in de aanslag de sloop van de drie schuren. Twee façade’s bleven – tezamen met het woonhuis – intact. Deze worden gerestaureerd en vormen straks, samen met de nieuwbouw, het aangezicht van de woningen.

Arneco, hetkanWel!

07-04-2017 – Blog hetkanWel (groener, eerlijker en leuker leven) sprak met Kimo over de stand van zaken rondom ons project. Een mooi stuk over Arneco tot nu toe…

Lees het blog

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hout hergebruikt

23-01-2017 – De werkgroep Tuin heeft van zich laten zien. Een houthok is opgetrokken uit hout dat hier en daar op de boerderij werd aangetroffen. Van oud naar houthok. Tevens is er een kiwi-plant uitgegraven die elders op het perceel een plekje heeft gekregen.

Duurzaam poepen op de kakkar

25-10-2016 – Hoe maak je een duurzame droom realiteit? Bij OneWorld.nl lees je met regelmaat onze updates. De vierde bijdrage komt van Nicolette Reneman.

Lees het blog

Hoe doen we straks de was?

08-08-2016 – Deel 3 uit onze serie columns over het project. Ditmaal van bestuurslid Mark Opfer: “hoe doen we de was en wat is belangrijker, bomen of zon?”

Lees het blog

Via sociocratische besluitvorming een architect kiezen

06-06-2016 – Arneco-leden Caco Verhees en Suzanne Hoeksema geven een kijkje in de keuken van het sociocratische besluitvormingsproces. Lees het tweede blog voor OneWorld in de reeks ‘Zo bouw je een ecoboerderij’.

Lees het blog

Feest aan de Huissensedijk

28-05-2016 – Feest aan de Huissensedijk 32: de tuin in bloei, het gazon gemaaid, de schuur opgeruimd, de houten bar geopend en samen proostten wij op de officiële aankoop van het pand en de grond eromheen. Jawel! Het werd een mooie avond met terug- en vooruitblikken, al dan niet gegoten in een lied of gedicht. De eerste horden zijn genomen; nu wacht ons een van de leukste fasen, namelijk het ontwerpproces samen met de architect. Wordt vervolgd!

The only way is up

17-09-2018 – Inmiddels staan alle muren van de 1ste verdieping en 2de verdieping fier overeind en zijn op de begane grond de eerste buitenmuren opgemetseld. Bouwteamlid en fotograaf Jeroen van Heijningen maakte deze prachtige plaatjes. Binnenkort bereiken we het hoogste punt.

Woei! De mini-windmolen doet het

15-07-2018 – Ja, we hebben windstroom! Bij de handmatige test nog maar 5 Volt. Maar met een flinke bries beaufort-ie meer. Samen met de paar zonnepanelen en accu’s mikken we erop dat alle lampjes, opladers en misschien wel de wasmachine in onze bouwketen zo worden aangeblazen.

Sociaal onderhoud

06-02-2018 – Onder begeleiding van Loes Berkhout (verbindwerk.nl) hebben we afgelopen weekend gepraat met en geluisterd naar elkaar. In de bossen bij Apeldoorn stond ‘verbindend communiceren’ een hele dag centraal. Even geen woningborg certificaten, hypotheekoffertes en zelfwerkzaamheid, maar luisteren en gehoord worden. In de groep, in duo’s en tijdens het wandelen met de zwijnen. We voelen ons enorm opgeknapt. Dank Loes!

Met je poten in de modder begint aan de vergadertafel

07-04-2016 – Aspirant mede-bewoonster Suzanne Hoeksema geeft op OneWorld.nl in een mooi verslag antwoord op de vraag: Hoe maak je een duurzame droom realiteit?

Lees het stuk

Chef-beton

11-08-2017 – Deze maand is een wisselend team van onze woongemeenschap aan het Bob de Bouweren. Een van de klussen is een goed isolerend vloertje met verwarming aanleggen. In de woning waar boer Arie komt te wonen. Sara legt uit hoe je chef-beton wordt:

“Om 7uur ‘s ochtends gaan we aan de slag met de vloer in het woonhuis. Er moet beton gestort worden. En dat doen we zelf, zonder flauw idee van hoe dat moet. Maar dat is geen probleem. Professionele metselaars leggen ons de verhoudingen uit en we gaan aan de slag. Een halve emmer water, 10 scheppen zand, 5 scheppen cement en dan weer 6 scheppen zand. En dan komt het aan op de juiste samenhang. Te nat? Te droog? We krijgen het te horen van de kruiwagenrijders die met de lege kruiwagens weer terugkomen uit het woonhuis, waar de metselaars de vloer egaliseren.

Na een uurtje of wat zijn we chef-beton mengen, en kunnen we het ook aan de volgende ploeg uitleggen. Let op: blijft het aan elkaar plakken als je een handje beton pakt? Dan is het te nat en moet er nog een schepje zand bij. Zo leren we; zelfbouw voor dummy’s. Maar niet voor lang!”

Mijlpaal 1: de koop is gesloten!

03-05-2016 – Afgelopen maandag heeft de vereniging na een lange periode van onderzoeken, onzekerheden en onderhandelingen het beoogde pand aan de Huissensedijk aangekocht. Voorzitter Sam Molenaar: “Ik kijk met bewondering terug naar de afgelopen tijd, waarin we al zoveel hebben geleerd, en zoveel hebben opgebouwd. En ik kijk met vertrouwen, overtuiging en plezier uit naar de weg die nog te gaan is voordat ons gebouw staat, en het echte project pas gaat beginnen.”

Na het bereiken van deze eerste mijlpaal gaan we met net zoveel energie verder om onze mooie dromen waar te maken. To be continued… 😉

Artikel in de Gelderlander: ‘Eigen Utopia’ aan Huissensedijk in Arnhem

21-01-2016 – Sanne Raes werd geïnterviewd door de Gelderlander. Lees hier het online artikel terug.

Interview met RTV Arnhem

26-02-2016 – Een van de initiatiefnemers van Arneco – Kimo van Dijk – werd geïnterviewd door RTV Radio Arnhem.

 

Pin It on Pinterest

Share This